úterý 17. července 2018

Norsko - Bergen

Tak už jsme probrali jídlo, alkohol, nákupy a je na čase se konečně vrhnout na nějaké to cestování. A jelikož pocházím z druhého největšího města Česka, proč se nevrhnout rovnou na to druhé největší město Norska. Bergen, který má cca 253 tis. obyvatel, dříve známý jako Bjorgvin (v překladu zelená louka mezi horami, protože město je obklopeno právě sedmero horami a jednou ze zajímavostí je, že bergenská turistická organizace každoročně pořádá pochod po všech  těchto sedmi horách), byl do 17. století největším městem severní Evropy a do 19. století dokonce největším městem Norska. Za zmínku určitě stojí, že do roku 1217 byl hlavním městem Norska Trondheim a až do 1299 jím byl právě Bergen.

Bergen

Bergen je prý také označován jako město deště, jelikož zde prší průměrně 213 dní v roce (v 2007 naměřili 84 deštivých dní po sobě, což je nový městský rekord). My měli štěstí, že na nás vyšel jeden ze 152 dní, kdy neprší. :-)

Asi nejznámější památkou města je Bryggen - nejstarší čtvrť Bergenu, která kdysi bývala hlavním centrem obchodu v severní Evropě po skoro 400 let. Bryggen tvoří souběžné řady domů z hrubých fošen s kamennými základy. Od roku 1979 patří zaslouženě mezi památky UNESCO. Hodně těžko se mi z tohoto místa odcházelo, protože jsem z budov a uliček nemohla spustit oči. Připadala jsem si jako kdyby mě někdo přenesl o pár tisíc let zpátky do minulosti.

Bryggen

Na konci 13. století patřil Bergen mezi čtyři nejdůležitější pobočky Hansy (svazek německých obchodních měst, která provozovala dálkový obchod). Význam Bergenu byl v jeho podílu na obchodu se sušenými treskami, které sem byly dováženy ze severněji ležících končin Norska. Němečtí hansovní kupci žili v oddělených částech města a měli výhradní právo obchodovat s rybáři ze severu. Němci si tak založili město uprostřed města, kde se mluvilo německy a dodržovaly se německé zákony.

úzké uličky Bryggen

V roce 1348 propukla ve městě morová epidemie, 1429 bylo město vydrancováno a lehlo popelem, 1536 přiměl norský král němce stát se Nory nebo odejít ze země, 1916 lehla opět část města popelem a roku 1944 (během německé okupace) došlo k obrovskému výbuchu německé lodi nacpané výbušninami, kdy došlo nejen ke zničení hromady historických budov, ale také k usmrcení mnoha lidí. Toť stručná avšak za vše mluvící historie Bergenu.

Za návštěvu určitě stojí i hora Floyen, odkud je nádherný výhled na celé město. Můžete se sem vydat buď pěšky (cca 45 min, 3 km) a nebo lanovkou (5 min, 95 NOK/os/zpáteční, 50 NOK/os/jednosměrná). Záleží jací jste lenoši.:-)


Pokud pojedete do Bergenu vlastním autem, cestu si časově naplánujte. Za vjezd do města se totiž platí a cena se odvíjí od konkrétní hodiny vjezdu. Nejdražší je samozřejmě špička mezi 6:30-8:59 a odpoledne 14:30-16:29, to za vjezd zaplatíte 54 NOK, mimo špičku je cena 29 NOK.

Dalším problémem je pak samotné parkování. Parkovat zdarma je tu skoro nemožné. K dispozici jsou čtyři parkovací domy, které se nachází v různých částech města a i cena se liší - od 12 do 25 NOK za hodinu, s tím že maximum za den je 150-200 NOK. No a pokud se rozhodnete parkovat v ulicích jako my, tak hodně štěstí. Co jsme pochopili a vyčetli, tak celý Bergen je protkán residentskýma parkovacíma zónama, které mi nepřijdou nějak zvlášť dobře značené a parkovat zde se nevyplácí. Důkazem je pokuta 600 NOK, kterou jsme dostali, protože jsme nevěděli, že se jedná právě o  onu residentskou zónu.

Krátké video z Bergenu zde.
Více fotek zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat