neděle 22. července 2018

Norsko - Stavanger, Jaeren National Scenic Route

Dalším z norských měst, které jsme navštívili je univerzitní město Stavanger - někde uvádí, že třetí a jinde čtvrté (každopádně na mě působilo větší jak Bergen) největší město s počtem 120-210 tis. obyvatel. Těžko říct, kde je pravda. Vyberte si. :-) Stavanger byl založen 1125 a z velkého rozvoje se těší od roku 1969, kdy byla v Severním moři nalezena ropa a město se tak stalo centrem ropného průmyslu. A tak dává smysl, že si právě zde můžete zajít do Norsk Oljemuseum. Muzea, které vysvětluje samotný proces a historii ropného průmyslu zábavnou a interaktivní formou. Cena vstupného je 120 NOK/dospělá osoba. Vedle budovy muzea pak najdete dětské hřiště, které je postaveno z nepotřebných strojů, materiálů a součástek týkajících se právě těžby ropy. Určitě stojí za návštěvu.
hřiště u muzea

Kousek od muzea se nachází barevná ulička Ovre Holmegate. Ačkoliv je většina stavangerských domků obložená bílými laťkami, v této ulici to barvami jen hýří. Jak sami místní říkají, z nudné ulice se stalo nádherné místo plné života, barev, kaváren a obchůdků.
Ovre Holmegate

A když už mluvíme o kavárnách a zábavě, v roce 2008 byl Stavanger vyhlášen Evropským hlavním městem kultury (tento projekt vznikl v roce 1985 s cílem sbližování Evropanů, od té doby bylo jmenováno 32 měst). Všude najdete bary, restaurace, kluby...noční život tu musí být asi zajímavý. Jen na to mít ty peníze.


Samotné centrum města není nějak zvlášť velké, všude dojdete pěšky. A to i do pro mně nejkrásnějšího místa Gamle Stavanger, starého města. Najdete zde krásné dřevěné domky z 18. a 19.  století. A za to, že se těmito nádhernými uličkami můžeme procházet, vděčíme jedné jediné osobě, která se postavila proti původnímu plánu z období druhé světové války všechny domky zbořit a vystavět budovy z betonu.

Gamle Stavanger

Parkování v centru je opět skoro nemožné. Po minulé zkušenosti z Bergenu, kdy jsem dostali pokutu, jsme se rozhodli nechat auto v jednom z několika parkovacích domů, které se nachází nedaleko od samotného centra a cena od 13 NOK/hod nás taky nezruinuje.

Asi 6 km od centra se nachází další z míst, které stojí za návštěvu, a to Sverd i Fjell (Meče ve skále). Památník má podobu tří obřích bronzových mečů, které zde připomínají bitvu u Hafrsfjordu z roku 872, ve které zvítězil Harald I. Krásnovlasý, první sjednotitel norského území pod jednotnou vládu. Největší z mečů připomíná vítěze bitvy, menší meče jeho dva protivníky.

Sverd i Fjell

No a když už jsme tímhle směrem, asi 12 km odsud je přenádherná pláž Sola. Jakmile jsme na tuto pláž dojeli, připadala jsem si jako zpátky v Austrálii na mé oblíbené Scarborough. Takže tohle místo rozhodně nezapomeňte navštívit. Akorát se připravte, že je tu celkem větrno (toho využívají hojně kite surfeři) a voda je pekelně ledová (jestli teda může být voda pekelná a zároveň ledová:-)).


A pokud vám jedna pláž nestačí, vydejte se na National Scenic Route (tohle se prostě nedá pořádně přeložit - trasa, která vás provede nádhernými norskými scenériemi?) do oblasti Jaeren, která má 41 km a táhne se od Ogna do Bore. Za návštěvu stojí pláž Orrestranda, maják Kvassheim ale především maják Eigeroy, který se nachází u městečka Egersund vzdáleného od Ogny 22 km. Sice vás čekají 2 km chůze, ale každý metr stojí za to.


Jaeren je jedna velká rovina, všude pastviny, ale narozdíl od ostatních National Scenic Routes tady v Norsku není tak turistická a je hojně využívaná místními.

Eigeroy

Fotky ze Stavangeru zde a z Jaeren zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat