středa 11. července 2018

Norsko - cigarety a snus

Když už jsme probrali alkohol v Norsku, myslím si, že je na místě se zaměřit na činnost velmi často s popíjením spojenou. Kouření.

Podle statistik je v Norsku jen 5% mladistvých (16 – 24 let) a 11% dospělé populace pravidelnými kuřáky. Pravděpodobně si řeknete wow, takový uvědomělý národ. Než si začnete všímat boule pod horním rtem a kulaté krabičky v zadní kapse džín. 9% Norů totiž denně užívá snus, což je speciální nadrcený tabák (jemně mletý loose cut nebo delší řez long cut) smíchaný se solí a uhličitanem sodným. V 19. století přišel tento nápad ze Švédska jako náhražka cigaret a amerického žvýkacího tabáku, který vyžaduje nevkusné odplivávání.

Snus se prodává se ve dvou variantách – buď sypaný, ze kterého si pomocí prstů vytvoříte lepivou kuličku a vložíte si ji pod horní ret, avšak tato varianta přispívá svým přímým kontaktem s dásněmi k jejich poškození, nebo porcovaný do malých pytlíčků připomínající pytlíkový čaj. Tato varianta je pak dostupná v několika různých příchutí jako např. limetka, máta nebo lékořice. U porcovaného snusu se pak ještě rozlišují další dvě varianty: původní balení (vyvinuto v roce 1977, tradiční forma baleného žvýkacího tabáku, materiál sáčku je hydratován v průběhu výrobního procesu, proto je sáček hnědý a vlhký) a bílé balení (jemnější chuti, pomaleji uvolňuje nikotin, ačkoliv tabák v sáčku má stejný obsah vlhkosti jako originální snus, materiál sáčku není hydratován, a proto je sáček bílý a suchý, což způsobuje právě pomalejší uvolňování nikotinu a chuti).


Popularita snusu v posledních letech raketově vzrostla (asi trojnásobně) díky zákazu kouření na veřejných místech (Norsko bylo jednou z prvních zemí (2004) na světě, která zakázala právě kouření na veřejných prostranstvích). V roce 1992 sice Evropská Unie prodej snusu zakázala, potom co Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila na zdravotní rizika jeho dlouhodobého užívání, které může způsobit rakovinu ústní dutiny a slinivky břišní, nicméně Švédsko si podmínilo vstup do EU vyjímkou ze zákazu prodeje snusu. 

Rozdíl v působení snusu a cigaret je především v nástupu účinku nikotinu. Zatímco z cigarety se uvolní okolo 23 ng\ml nikotinu během prvních pěti minut, u snusu to trvá zhruba 30 minut. Napoprvé se člověk cítí přiopile, malátně a může mu být i na zvracení. Mladí Norové, který jsou ale zkušení uživatelé snusu, ho s oblibou kombinují s alkoholem…

Balíček cigaret vyjde přibližně na 114 NOK (296 CZK) a snus od 70 NOK (182 CZK).

Tak co kuřáci? Ještě máte chuť si zapálit? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat