sobota 7. března 2015

Australská kuchyně

Základy australské kuchyně vychází z kuchyně anglické, kterou s sebou dovezli kolonizátoři při osidlování země. V současné době je velmi pestrá díky přistěhovalcům převážně ze středomoří a celé Asie, kteří zde zakládají své restaurace.

Na australském jídelníčku naleznete nejčastěji jehněčí, hovězí, ryby a plody moře. Skoro žádná domácnost se neobejde bez alespoň malého grilu. Barbecue je v Austrálii velice populární a najdete ho volně přístupné skoro v každém parku a na skoro každé pláži.



A co klokaní maso? Nekonzumuje se tu v takovém množství, jak by každý očekával. Avšak steaky a klokaní klobásky najdete skoro v každém větším obchodě. Maso má samo o sobě vysoký obsah železa a bílkovin a velmi nízký obsah tuku. Chutí je prý blízké zvěřině (ochutnala jsem jen takový kousíček, že chuť nedokážu ani posoudit :-)).



Velmi oblíbené jsou zde Fish&Chips s aioli (majonéza s česnekem), kalamáry a hovězí koláče/pirožky (pie).


Fish&Chips

Hovězí pie

Já si oblíbila arancini - plněné rýžové koule obalené strouhankou. Existuje řada receptů, jak arancini připravit, ale základem je vždy rýže a nějaké koření. Někde přidávají mozzarelu, někde rajčatový protlak nebo třeba hrášek...možností je nespočet.


Arancini

Zapomenout bych rozhodně neměla ani na sandwiche. Nejoblíbenější je steak sandwich nebo B.L.T (bacon, lettuce, tomato - slanina, ledový salát a rajče).

B.L.T.

No a samozřejmě nesmím opomenout zmínit oblíbený Vegemite. Jedná se o tmavě hnědou slanou pastu, která se vyrábí ze zbytku extraktu pivních kvasnic smíchaných se zeleninovým extraktem a kořením. Prostě něco jako bujón na toastu. Doporučuji podmáznout máslem a pasty použít opravdu jen trošičku.



Žádné komentáře:

Okomentovat