středa 21. srpna 2019

Návrat do Česka, co zařídit...

Jelikož jsem psala o návratu do Česka už před dvěma rokama, nebudu se pouštět do všeobecných podrobností jako že se máte přihlásit na úřad práce a na pojišťovnu...

Co je důležité po návratu konkrétně z Norska? Nezapomeňte si zažádat o vrácení daní (do 30. dubna)  zde a hlavně si zažádejte o U1 Certifikát, který potvrzuje, že po dobu vašeho pobytu v Norsku vám zaměstnavatel platil sociální pojištění, které se vám započítává i do českého systému, i přesto že Norsko není v EU.

A jak U1 získat? Koukněte na web nav.no, kde máte podrobný návod a všechny potřebné formuláře (formulář 04-02.03 a 04-02.05). Dále musíte doložit prohlášení o odvodech ze mzdy a placení daní, které vám na konci kalendářního roku vydá váš zaměstnavatel (pokud odjíždíte např. v květnu a chcete mít v U1 započtenou i tuto dobu, musíte také odevzdat lednovou a květnovou výplatní pásku - první a poslední pásku pro daný rok), také doložíte pracovní smlouvy všech norských zaměstnavatelů, u kterých jste pracovali. Vše pošlete poštou na norskou adresu, kterou najdete na webu. A pak čekáte cca 2 měsíce. Jakmile vám formulář dojde do Česka, odevzdáte ho na úřadu práce a oni se postarají o zbytek.

Malý tip: pokud si chcete být jistí, že se vám informace o sociálním pojištění propsala do českého systému, zažádejte si o výpis z Informativního listu důchodového pojištění zde. Máte na něj nárok jednou za rok.

No a samozřejmě si nezapomeňte poslat peníze z norského účtu na český. Nejlépe to vždy vychází s TransferWise. Pokud využijete odkaz zde, převedení vašich prvních 15 000 CZK je zdarma.

Cestování zdar a já se jdu pomalu chystat na své další dobrodružství - KANADU. :-)

1 komentář:

  1. Dobrý den, jak je to s případnými doplatky daní v zahraničí? Někde jsem slyšel příběh, že jednoho středního manažera pak zachraňovala půjčka na zaplacení daní, protože jak spálil mosty, tak mu to ve Švédsku osolili se vším všudy a nebylo prostě počítáno, že by se stal někdy daňovým poplatím ve SWE znovu. Zajímá mě to spíše jen tak ze zvědavosti, než že bych řešil něco konkrétního. Spíš bych chtěl ten příběh asi hlavně vyvrátit, protože mi to nepřijde pravděpodobné. :)

    OdpovědětVymazat