pátek 2. ledna 2015

Penguin Island Rockingham

Rockingham dostal své jméno podle názvu námořní lodi Thomase Peela, která vezla osadníky k břehům Západní Austrálie v roce 1830. Avšak kvůli mělkým vodám v této oblasti ztroskotala.



Pět minut trajektem od Rockinghamu se nachází Penguin Island (tučňáčí ostrov). Návštěvník si může na pevnině zakoupit lístek na samotný trajekt nebo na různé plavby: krmení tučňáků, lachtaní plavba, plavba za delfíny, plavání s divokými delfíny, kajakování v moři...

Na Penguin Island se dá dojít i pěšky vodou (voda sahá nejvíc po prsa). Avšak tato metoda se příliš nedoporučuje, protože voda vlivem přílivu a odlivu mění svou hloubku a také se zde objevují nebezpečné proudy. Několik lidí ročně zde přijde o svůj život.

My si zaplatily lachtaní plavbu s krmením tučňáků. Nejprve se jelo na ostrůvek, kde nás čekala v Penguin Discovery Centre přednáška o tučňácích s názornou ukázkou krmení (krmí moderátor). Dozvídám se, že existuje 17 druhů tučňáků, s tím že na ostrově se volně pohybují Tučňáci nejmenší, kteří jsou nočními ptáky. Přes den jsou buď na moři (což jsem viděla na vlastní oči) nebo v podzemním hnízdě. Tučňák vydrží pod vodou cca 25 vteřin a plave rychlostí až 6 km/h.


Poté pokračujeme na plavbu za lachtany. Po cestě se neplánovaně setkáváme s delfíny a tak nám průvodkyně začne vykládat zajímavosti o nich. Delfíni skákaví dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h a rádi se honí s loděmi (skáčou v jejich vlnách). Skoky nad hladinou bývají dlouhé až 10 m a 4–5 metrů vysoké (někdy i o 360 stupňů). A jak je to se spánkem delfínů? Jedna polovina mozku zůstává stále aktivní a zajišťuje kontrolu nad životními funkcemi. Obě mozkové hemisféry se pravidelně po 20 minutách střídají. Z jednoho dne o 24 hodinách delfín prospí maximálně třetinu, přesněji 5 až 8 hodin. Spánek však není nikdy souvislý, jednotlivé úseky trvají od několika málo minut po 2 hodiny. Pozoruhodný mechanismus je ovlivněn skutečností, že delfíni nedýchají reflexivně jako lidé ale vědomě.


Připlouváme k Lachtanímu ostrůvku, kde se na pláži vyvaluje vyčerpaná mužská část populace lachtanů. Samice a samci žijí odděleně (cca 300 km od sebe). Setkávají se pouze v době páření, což je období jednou za 17,5 měsíce. Lachtani velice rádi odpočívají na pláži, kde nabírají síly na další lov a páření.


Na Lachtaním ostrově hnízdí také řada pelikánů. Pelikán je společenské zvíře, které žije a hnízdí ve skupinách. Hlavní složku jeho potravy tvoří menší až středně velké ryby, které chytá do svého vaku. Poté, co rybu sežere, vysedává na slunci s otevřeným zobákem a mokrý vak si suší.



Penguin Island nabízí hned několik krásných pláží a míst k potápění. Rozhodně se tam vyplatí zajet na výlet. Svačinku se sebou. Žádné občerstvení zde nenajdete.



1 komentář: