pátek 2. ledna 2015

WA Museum

Western Australia Museum je státní kulturní organizace, která slaví 120 let existence. Muzeum se skládá z několika sekcí: podmořský svět, savci, ptáci, motýli, vesmír, nerosty, australská kultura - Aboriginci (původní obyvatelé).



Trocha historie:

První obyvatelé Austrálie přišli z jihovýchodní Asie zhruba před 60 000 lety. Austrálii osídlily v několika vlnách různé kmeny, které se smísily a přizpůsobily životu v nové vlasti. Podobně jako všechny primitivní národy byly i domorodí Australané lovci a sběrači. Jejich oblíbeným nástrojem ke kultivaci půdy byl oheň. Vypálili starý porost,  na půdě vyrazily nové lístečky a traviny a do oblasti se začala stahovat stáda pasoucích se zvířat. Časem toto konání zcela změnilo ráz krajiny, les prořídl a místo něj se rozšířily travnaté zalesněné oblasti bohaté na lovnou zvěř.

Situace se však změnila objevením Austrálie a její následnou kolonizací. Jako první spatřili tento kontinent v roce 1601 Portugalci - nevěnovali mu však žádnou pozornost. Další objevné výpravy podnikali do Austrálie Nizozemci - Abel Tasman v roce 1641 objevil Nový Zéland; a Britové - James Cook, který objevil východní pobřeží Austrálie

V letech 1788 až 1920 zahynuly v přímém důsledku evropské kolonizace desítky tisíc původních obyvatel. Domorodci nebyli považováni za lidské bytosti a osadníci je zabíjeli s tím, že je ohrožují. Upírali jim také jakákoli pozemková práva.

Dnes Aboriginci (domorodci) tvoří asi dvě procenta australské populace, ve dvaadvacetimilionové zemi jich žije kolem 400 tisíc. Představují sociálně nejslabší část obyvatelstva Austrálie; trápí je chudoba, nezaměstnanost, alkoholismus, narkomanie, domácí násilí, vysoká dětská úmrtnost či negramotnost.




Asimilace trvala až do 70. let minulého století a v jejímž rámci bylo až sto tisíc dětí Austrálanů nuceně odebráno jejich rodinám a umístěno do dětských domovů či do bělošských rodin. Cílem tohoto opatření bylo podle úřadů to, aby byl těmto dětem zajištěn lepší start do života - převýchova k evropským zvykům.

V současné době sever země stále obývají téměř neposkvrnění Aboriginci, kteří si zachovali svou starou kulturu. Před bělochy se pochopitelně uzavírají, jejich obydlí se nacházejí v těžko dostupných oblastech. Živí se klokany, kořínky, ještěrkami, brouky a červy, umějí spolehlivě nalézt zdroje vody ve vyschlé krajině, udrželi si moudrost i zvyky. Typické pro ně jsou například bumerangy nebo původní domorodý hudební nástroj didgeridoo. Můžeme je najít především v oblasti kolem Uluru, které je jakousi mekkou Aboriginců.


Žádné komentáře:

Okomentovat