úterý 9. srpna 2016

Karijini National Park

Tak už došlo i na červenou kontrolku s benzínem. Adrenalinu není nikdy málo. V nejhorším máme v zásobě 10 l kanystr, ale ten  naštěstí zatím nebyl potřeba. Ke Karijini už nás čekají poslední km a já se nemůžu dočkat! Přijíždíme k parku a já se bojím zklamání. Vypadá to tu tak obyčejně. Planiny se stromy... Podle mapky se dá těžko říct, kam se máme vydat první, kde to stojí za to. Volíme západní blok - Weano area. Přicházíme k vyhlídce Oxer a Junction Pool. Vypadá to pěkně, ale ještě pořád to není ono. Podle mapky  by to mohlo stát za to směr Kermits Pool. A taky že jo! Ta nádhera se nedá slovy popsat. Hned na začátku je žebřík, který nás přivádí přímo do koryta kaňonu. 


Všechno je tu tak červené (způsobené železem) a placaté. Je poznat, že dřív to tady bylo zaplavené oceánem, takže kameny jsou všechny obroušené. Což způsobuje, že je to tu všechno kluzké, obzvlášť s mokrýma botama. Místy jsou skalnaté platformy tak uzoučké, že se dá sotva projít. Jindy musíme brodit průzračnou vodou... Chvíli je koryto široké, jindy úplně uzoučké, že musíme lézt po stěně jako pavouk. 


Na konci stezky je nádherné ale šíleně studené jezírko, kam všichni i přes zákaz skákání skáčou. Vzdálenosti jsou tu překvapivě krátké. Většina stezek je 1-3 km. Naše další vycházka se ubírá směr Lower Weano Gorge a od tam k  Handrail Pool, kde je na konci další úžasné jezírko na koupání. Po cestě k dalším kaňonům míjíme Eco Retreat středisko, které nabízí ubytování a to jak v bugalowech tak ve stanech. Dokonce jsem zahlídla ceduli, že v jednom z těch stanů probíhá jóga. Naše další zastávka je u vodopádů Joffre falls, které jsou podle všeho masivní, když je dostatek vody. Ale i ten čůrek, co tam byl, byl impresující.:-) 

Joffre Falls
Jelikož se už začalo připozdívat, dolů k jezírkům jsme se nevydali. Zato jsme popojeli ke Knox Gorge, kde nás stezka vedla dalším nádherným kaňonem. Jak říkám, tohle slova nemůžou popsat a fotky zachytit. Tohle se musí zažít. 

Ke kempu jsme to vzali přes prašnou cestu určenou pro čtyřkolky... Hendrik furt tvrdil, že jsme něco jako čtyřkolka... Výsledkem je prasklý zadní tlumič a přední žárovka. Chlapi. Měli jsme to namířeno do kempu, ale po cestě jsme zahlídli bezplatné krátkodobé kempování s odjezdem další den ráno desíti. Podmínkou je, že tu můžete zůstat jen přes jednu noc, jinak hrozí pokuta. Karijini je stejně jen na dva dny. 

Druhý den jsme se vrhli na východní část parku. Jednu oblast jsme bohužel museli vynechat, protože k ní vedla jen cesta pro čtyřkolky a my přece nejsme čtyřkolka. ;-) Počasí už nebylo tak pěkné, bylo pod mrakem, ale i tak to byla zase nádhera. Nejdřív jsme zavítali k Fortescue Falls, kde jakoby příroda vytvořila schody, po kterých teče vodopád. Nádhera! 

Fortescue Falls
Od Fortescue Falls to byl jen kousek k Fern Pool. Nádhernému smaragdovému jezírku, z kterého padala brada dolů.

Fern Pool
Všude kolem jsou i zajímavé stromy a kořeny prorůstající skalními stěnami. Tak trochu mi to připomínalo prales. 


Vrátili jsme se zpátky k vodopádům a odtud pokračovali kaňonem Dales Gorge k Circular Pool, dalšímu nádhernému jezírku. Každé místo má svoje osobní kouzlo. 

Circular Pool
K autu jsme to vzali po vrchním okraji kaňonu Gorge Rim. Po vydařeném výletě jsme si ogrilovali brambory s česnekem a kukuřicí na místním bbq. Jak to dobře chutnalo na čerstvém vzdoušku. Po obídku jsme si zajeli do návštěvnického centra konečně na pořádnou sprchu (poplatek 4 AUD) a teď už vesele směr Broome. 

Více fotek zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat