pondělí 8. prosince 2014

Coral Bay

Coral Bay je malé městečko na severozápadním pobřeží Západní Austrálie vzdálené cca 1200 km od Perthu. Nejznámější je pro korálové útesy Ningaloo Reef, které se nachází v moři po celém pobřeží. Sjíždí se sem turisti, kteří milují šnorchlování a podmořský svět tvořený rozmanitými korály a barevnými živočichy.




Cesta na Coral Bay je poměrně zdlouhavá. Silnice jsou rovné, kolem se rozléhají polopouště, krajina je celkem jednotvárná (červená zemina a občas nějaký keř), takže pro řidiče přímo úmorná. Navíc se zde pohybují volně klokani, jejichž zálibou je skákat pod jedoucí auta. Všude po krajnicích jsou jejich mrtvoly ozobávané dravci. Každých deset metrů jsou vidět kostry nejen klokanů ale i krav a koz, které se tu pasou.

Benzínky jsou tu ojediněle a jejich cena se enormně navyšuje s přibývajícími kilometry. Jelikož se projíždí kolem obratníku Kozoroha, podnebí je poměrně teplé. Teploty se pohybují okolo 37C. Jediné štěstí, že je tu celkem větrno. Člověk se velmi rychle spálí. Stačí 10 minut na slunci a i když jsem byla namazaná krémem s ochranným faktorem 30, hned jsem se sežehla. Rada pro budoucí návštěvníky: Nezapomeňte se namazat uvnitř pupíku, spálenina poměrně dost bolí!!!




Ubytování v kempu vychází cca 300 CZK/osoba/den. Sprchy a kuchyňka jsou naštěstí zadarmo. Co mě překvapilo, tak v kuchyňkách jsou volně přístupné toustovače, varné konvice, mikrovlnka, grily. Nic není ničím upevněné proti krádeži.



Kousek od kempu se nachází nádherná písečná pláž, která má velmi pozvolný vstup do vody. Stačí si jen nasadit šnorchl a ponořit se do krás podmořského světa. Kam se člověk podívá, všude nejrůznější korály (z 1/3 minerál, z 1/3 živočich a z 1/3 rostlina) - nedotýkat! Došlo by k jejich poškození a usmrcení. V korálech mají svá útočiště různobarvené rybičky. K vidění je i rejnok a René dokonce viděl dvoumetrového žraloka asi 10 m od něj. Jedná se však naštěstí o Reef sharka, který neútočí na lidi.

Coral Bay

Korály

V městečku je řada agentur na zážitky. Stačí si jen vybrat. Je libo šnorchlování s Mantou, hledání želv a delfínů, pozorování útesových žraloků? Můžete vyrazit.

Loď s průhledným dnem

Delfíni

100 letá želva

Na zpáteční cestě jsme se zastavili ve Žraločí zátoce (Shark Bay), kde se nachází Mušličková pláž (Shell beach) a stromatolity (bakterie, které způsobily, že se na Zemi objevil kyslík).

Shell beach

Shell beach

Stromatolity






Žádné komentáře:

Okomentovat