neděle 31. ledna 2016

Serpentine Falls

Tak jsem se konečně dočkala a i já se podívala ke známým vodopádům Serpentine Falls. Za poslední rok jsem tam byla už dvakrát, ale ani jednou se mi nepodařilo se dostat dovnitř - poprvé tam bylo moc lidí a kapacita národního parku (kterým tu nazývají každý lesík) je v těchto místech omezená a podruhé nás dovnitř nepustili, že hrozil požár a tak se pro jistotu uzavíralo všechno, co by mohlo shořet. Otázkou je, jestli je to opravdu dobré opatření nebo přehnaný ochranitelský pud (tady v Austrálii nedává nic moc smysl:-)).

Serpentine Falls jsou vzdálené od Perthu asi hodinu jízdy (cca 80 km, ale opravdu záleží z jaké části Perthu se vyjíždí). Doporučuje se dorazit sem před 11 hodinou, jinak se velmi často stává, že jsou všechna parkovací místa obsazena a rangeři vás nepustí dovnitř. Park otevírá v 8:30 a brány se zavírají v 17 hod. Vstup je zpoplatněn, jako do většiny národních parků - 12 AUD za osobák.


Od parkoviště je to asi 400 m k vodopádům, ve kterých se můžete i vykoupat. Ale žádné skákání. Vše s největší opatrností a podle pravidel, jinak na vás vlítnou rangeři, kteří celý objekt hlídají a v případě jakéhokoliv náznaku neplechy zasahují. Je to celkem vtipné, když jsou všichni okolo v plavkách a v uniformách tam hlídají oni zmínění rangeři.

K vodopádům si můžete vzít jen ručník, krém a vodu v PET láhvi. Zbytek musíte nechat v autě, abyste náhodou nezaneřádili přírodu - žádné sklo, jídlo, nafukovací lehátka. Kamarád Australan mi říkal, že tohle je jeden z nejhlídanějších parků. Pod vodopádem jsou dvě jezírka - vrchní a spodní. Podle cedule je koupání v tom spodním rizikové, protože sem teče voda z vrchního jezírka, kam můžou návštěvníci močit...:-D Teda ne že by to tam bylo dovoleno, ale pokud by se to stalo, znečištěná a infikovaná voda by se dostala do spodního jezírka...no ještě že tu ta cedule byla. :-D

spodní jezírko

Žádné komentáře:

Okomentovat