pondělí 15. května 2017

Vietnam - Da Nang

Chcete, aby s vámi někdo zacházel jak s podřadnou věcí? Chcete, aby bylo vaše zavazadlo poničeno a aby s ním bylo zacházeno jak s pytlem odpadků? Chcete, aby vaše cesta trvala o pár hodin déle? Chcete, aby s vámi řidiči nekomunikovali? Tak to jste si zvolili správně dopravní společnost Viet Nhat Travel, s jízdenkou Nha Trang - Da Nang za pouhých 250.000VND.


Řeknou vám, ať jste v 18:00 připravení na recepci hotelu. Dalších 45 minut čekáte než vás někdo vyzvedne. Do minibusu pro 8 lidí narvou 15 lidí. Pak vyháží vaše zavazadla na zem, jestli je tam kaluž, nevadí. Čekáte další hodinu u autobusu a nikdo vám neřekne, na co se čeká. Pak naháží vaše věci do úložného prostoru autobusu. Ale jen do jedné části a to i za použití pěstí a kopanců do zavazadel, aby se tam vlezly (u autobusů jsou většinou čtvery dvěře pro úložný prostor), protože potřebují co nejvíce místa pro jejich melouch. Zastavují každých 5 minut po celém městě, aby nabrali balíky a přepravili je na místo určení - placeno v hotovosti, přímo na ruku řidiče.

Autobus jede rychle a nebezpečně. Několikrát jsme málem přejeli motorkáře, kdyby to nevymanévrovali. Řidiče nic nezajímá. Prostě zatroubí a když mu i přesto někdo stojí v cestě, tak to neřeší. Asi po 12 hodinách plus dvou hodinách čekání v Nha Trang jsme dorazili do Hoi An. Nikdo nám ani neřekl, že musíme přestoupit na další autobus, který jede za další hodinu, abychom se dostali do finální destinace Da Nang...

Nicméně v Da Nang se nám povedlo poměrně rychle najít pěkné a levné ubytování (230.000VND/noc i se snídaní) s pohodovými zaměstnanci, kteří nám hned nabízí několik tipů na výlety. Pronajímáme si skútr (120.000VND) a vyrážíme směr Lady Buddha. Obří socha Buddhy tyčící se v kopci nad městem. Nádhera!!!

Lady Buddha
Lady Buddha se nachází na poloostrově Tho Quang, takže jsme se snažili samozřejmě prozkoumat i cíp poloostrova, ale jelikož jsme měli nějaký vadný a slabý skútr, nechtělo se mu do kopce. Takže jsme to museli otočit. Ale i tak to byla krása, další Great Ocean Road. Jezdí se sem fotit manželské páry a věřím tomu, že ty fotky musí vypadat božsky.


Slyšela jsem, že pláže na severu Vietnamu jsou hezčí než dole na jihu, což můžu i potvrdit. Da Nangská pláž je o poznání lepší než ta v Nha Trang. Přepadl nás hlad a tak jsme se rozhodli, že si dáme něco dobrého. Rýže a nudlí už máme plné kecky. I když je Da Nang páté největší město, překvapivě jsme nenašli moc otevřených stravovacích zařízení přes oběd. Většina otevírá až mezi 14, a 16. hodinou a zavírá kolem osmé až desáté. Takže jsme šli do supermarketu a na pultu si koupili vážené rizoto (46.000VND/kg).

Všeobecně, když vyrazíte do ulic, najdete spíše kavárny. Ale ne ty typicky české kavárny, kde si kromě kávy můžete dát i zákusek. Prostě káva, maximálně džus. Nikde se nedá samozřejmě platit kartou a přesto že je Da Nang docela velké město, s bankomaty je to taky boj. Všude jsou limity okolo 3.000.000VND plus poplatek za výběr z bankomatu plus poplatek australské bance 4%. A čím víc chcete vybrat, tím větší poplatek si vietnamská banka účtuje. My například vybrali 5.000.000VND, z toho jsme museli zaplatit 165.000VND vietnamské bance a 200.000VND australské bance.


Nedaleko od Da Nang se nachází vápencové skály Marble Mountains, kam jsme samozřejmě zavítali. Prvně jsme si to namířili do největší jeskyně, která je přístupná hned z parkoviště (20.000VND). Uvnitř se nachází svatyně a taky tu najdete spoustu kreativních soch. Můžete vystoupat až skoro na vrchol skály, odkud je výhled na zbylé čtyři Marble Mountains. Zbytek atrakcí (jako pagody a další jeskyně - 40.000VND) se nachází na vrcholku jeskyně, kam buď můžete vystoupat nebo se svézt výtahem (15.000VND/jedna cesta). Ale zase nemusíme vidět všechno a za ušetřené peníze si koupíme třeba mango milkshake.:-)

Marble Mountains
Jelikož jsme byli unavení z autobusu, rozhodli jsme se si dát šlofíka než vyrazíme na devátou večer na Dragon Bridge, kde každou sobotu a neděli přesně v devět večer začne drak chrlit na pár minut oheň. Také jsem četla, že je tu most, který si vždy o půlnoci otáčí o 180 stupňů, ale být tak dlouho vzhůru jsem prostě nedokázala.

Dragon Bridge

Více fotek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat