úterý 7. března 2017

Brisbane

Po sedmi týdnech na cestách jsme se konečně dostali do Brisbane, hlavního města Queenslandu (2,3 mil obyvatel). Město je pojmenováno podle řeky, která jím protíká (Brisbane River) a ta je pojmenována po skotském siru Thomasi Brisbane (guvernérovi NSW v letech 1821-1825). 

Po posledních zkušenostech s informačním centrem na Gold Coastu, kde jsme potkali nejvíc neochotnou paní, se mi už opravdu nikam nechtělo. Naštěstí reputaci informačních center zachránil postarší pán právě v Brisbane - tak ochotný, nápomocný a plný informací... Takže jsme postupovali podle jeho návrhu. Nejdřív jsme navštívili City Hall, kde probíhá každých 15 minut zdarma prohlídka věže s hodinami City Hall Tower. Na vrchol věže jsme vyjeli původním výtahem, odkud jsme si mohli prohlédnout město pěkně z "výšky" a pak s námi výtah zastavil na úrovni obrovských věžních hodin, takže jsme je mohli vidět zevnitř a zároveň si okouknout, jak hodiny pracují (ozubená kolečka se každou sekundu pohnou a každých 15 minut "zatahají" za lana spojená s obřími zvony, které pak zazvoní.

věžní hodiny zevnitř

City Hall Tower
Poté jsme zamířili po Queen Street Mall a Victoria Bridge kolem muzeí (kam jsme se opět zašli na chvíli zchladit) k obrovkému nápisu BRISBANE na břehu řeky.


Kousek od nápisu bylo obří Wheel of Brisbane (stejně jako skoro ve všech ostatních městech:)). 

Wheel of Brisbane
Líbí se mi, jak i ve městech můžete najít kousek té přírody. Například tady v Brisbane to byl deštný prales přímo na městské promenádě. Kousek odsud pak najdete Streets Beach - volně přístupné (chápej zadarmo) koupaliště. Jeden bazén je normální a ten druhý simuluje pláž, ale bohužel s chlorovou vodou. 

Streets Beach
Všude spousta posezení, stolky mají dokonce i osvětlení, barů, bbq, altánků a lidí. Pěkně to tu žije a to až do půlnoci (překvapivé pro Austrálii, kde všechno zavírá v 17 hod). Odtud pokračuje cesta k Maritime Museum, přes Goodwill Bridge, k Old Government House, QLD University of Technology - uvnitř se nachází obří interaktivní obrazovka (the Cube) přes celou místnost a dvě patra, která slouží k zábavnému vzdělávání návštěvníků.

The Cube
Samozřejmě jsme nemohli opomenout ani místní City Botanic Gardens, kde probíhá denně (opět zdarma) prohlídka s průvodcem, ale jako vždy nám nevyhovoval čas. 

Skoro každé město má tzv. City Greeter, dobrovolníka, který vás provede (zadarmo, jak jinak:)) městem. Záleží pak na průvodci, ale někdy si můžete sami zvolit, kam chcete, aby vás vzal. Nechápu, proč jsme ještě téhle možnosti nevyužili. Musí to dodat tomu cestování a prohlížení měst úplně jiný rozměr.

Kousek od města se nachází vyhlídka Mt Coot-Tha, odkud můžete vidět Brisbane jako na dlani...

Mt Coot-Tha Lookout
A máme novinku. Asi jsme našli kupce pro naši Princeznu (naše dodávka s vybíravým chováním). A Ani mu nevadí, že ještě chceme jet na dva týdny do Cairns. Tak snad si to za tu dobu nerozmyslí.:-)

Více fotek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat