sobota 28. dubna 2018

Estonsko - národní park Lahemaa

V Estonsku je pět národních parků a my navštívili ten nejstarší z nich. Lahemaa je významná svou rozmanitostí. Kromě bažin/mokřadů/močálů/co já vím, jsou zde říčky, skalní kameny z doby ledové, písečné pláže, losi, divoká prasata, medvěd hnědý, lišky, aj.

My zavítali k opuštěné sovětské ponorkové základně Hara, z které už zbyly jen trosky. Údajně o tomto místě moc lidí neví. Základna byla postaveny v letech 1956-58. Za svých dob tu pracovalo několik stovek vojenských pracovníků a vody okolo Hary byly protkány senzory a jinou pokročilou technikou. Základna byla opuštěna v roce 1991 s pádem sovětského svazu. Ruští vojáci odnesli vše co bylo cenné a zbytek nechali ladem.


Na své si tu přijdou i turisti, Lahemaa nabízí nádhernou procházku lesem právě kolem kamenů z doby ledové a jiných přírodních krás.


Na špičce ostrova pak najdeme maják Juminda, který byl v roce 2006 navýšen o 8 metrů, aby mohl plnit řádně svůj účel a nebyl zakrytý stromy.


A ze zmíňku samozřejmě stojí také místní písečná pláž, která patří v letních měsících k těm nejvyhledávanějším a nejmalebnějším.



Více fotek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat