pátek 27. dubna 2018

Estonsko - Tallinn a jeho okolí

Tallinn samozřejmě není jen Staré Město, ale i okolní městské části. My jsme během našeho výletění navštívili např. Tallinn Song Festival Grounds (z 1928), kde se každých 5 let (od roku 1869) koná Estonian Song Celebration, kdy se sjedou tisíce zpěváků a tanečníků z celého Estonska. A součástí festivalu jsou u krojové slavnosti. Kapacita areálu je 15 tisíc.


Budova a celý areál je celoročně přístupný veřejnosti, často se tu také konají nejrůznější výstavy a trhy. Minulý víkend to byly trhy s místními produkty - např. plstěné kabelky, klobouky, kabáty, estonské rukavice, dřevěné nádobí, nejrůznější pochutiny, sušené a uzené ryby, rybí klobásy a já nevím co ještě.


Kousek od Festival Grounds je zřícenina klášteru Pirita (1407), kde se konají občas koncerty.


A nedaleko je také Pirita Beach - největší tallinnská pláž. Takže mamka byla zase štěstím bez sebe. 

molo u pláže s výhledem na Staré Město

Naše další zastávka byla u Linnahall (1980), která se nachází kousek od bran Starého Města u přístaviště. Dříve bylo toto místo známé pod názvem V.I.Lenin Palace of Culture and Sport, což vypovídá samo o sobě o účelu budovy.  V roce 1980 se v Moskvě konaly Letní olympijské hry a jelikož Moskva nemá přístup k moři a žádné vhodné prostory pro plachtění, využili tedy Tallinnu a postavili Linnahall. Poté se budova využívala ke kulturním a sportovním akcím až do roku 2010. Od té doby Linnahall jen chátrá. Nicméně se město rozhodlo pro jeho rekonstrukci v následujích letech. Tak uvidíme, co se změní.

schody na Linnahall

Kousek od Linnahall se nachází Seaplane Harbour - námořní muzeum, ve kterém najdete např. obří ponorka, ale také i ledoborec.

ledoborec

A hned vedle je bývalé vězení Patarei Sea Fortress, které od roku 2000 nefunguje a bylo přestaveno na muzeum.

Patarei Sea Fortress

V Tallinnu se nacházi mimo jiné také spousta továren, které dřívě vyráběly součástky do zbrojního průmyslu (něco jako naše Zbrojovka, kde každá hala vyráběla jinou součástku a nikdo nevěděl, co a k čemu vlastně vyrábí). Velkým trendem je tyto továrny předělávat na restarace, obchody, luxusní apartmány, trhy. A ani jinak tomu není tady - např. Rotterman (luxusní a drahá oblast), Telliskivi Creative City (zaměřené především na umění a hipstery) a zájimavý je také tržiště Balti Jaama Turg.

restaurace v Balti Jaama Turg
Rottermann




Více fotek zde a zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat