neděle 29. dubna 2018

Estonsko - ostrov Saaremaa

Estonsko má asi 2300 ostrovů, z nichž ten největší je právě Saaremaa, kam každou hodinu odplouvá trajekt z Virtsu (8,50 EUR za auto a 3 EUR za osobu/jeden směr). Pokud se chcete dostat na Saaremu, musíte nejdříve použít zmiňovaný trajekt (cca 25 minut jízdy) a poté se dostanete na ostrůvek Muhu a odsud přes čtyřkilometrovou silniční hráz na Saaremu.


Ostrov má přibližně 33 tis. obyvatel, z nichž asi polovina žije v hlavním městečku Kuressaare, které jsme také navštívili. Překvapivě jsme nepotkali skoro ani nohu, ale údajně se tu v letních měsících nedá ani hnout. Zavítali jsme na místní hrad Kuressaare Castle, na obídek do bývalé hasičárny a na kafíčko do útulné kavárny Vanalinna Kohvipood.


Saaremaa je známá také pro své typické větrné mlýny, které najdeme téměř všude. Nevětší koncentrace je však v Angla Windmill Hill.


A za zmínku určitě stojí také návštěva kráteru ve vesničce Kaali, který zde vnikl po dopadu meteoritu před 7500 lety. Největší z kráterů měří 110 m v průměru, má 22 m do hloubky a v jeho středu vzniklo jezírko. Kaali kráter patří mezi 8 největších kráterů na světě.


Celý ostrůvek má své kouzlo, ale můžu říct, že nás všechny nejvíc zaujal odlehlý maják Saaretuka z roku 1954. Maják sám o sobě není ničím výjmečný, ale místo, v kterém je umístění nám bralo dech.


Během sovětské éry byl přístup na ostrov omezen, především kvůli radarovému systému a raketové základně. Dokonce i samotní Estonci museli žádat složitě o povolení ke vstupu. Tato historie zapříčinila, že ostrov není zmodernizovaný a zanechal si tak svůj originální nádech.

Více fotek zde.

A teď už dost o Estonsku a hurá do Norska!

Žádné komentáře:

Okomentovat