čtvrtek 26. dubna 2018

Estonsko - Tallinn, Vanalinn

Tallinn, velikostně jako Brno, vzhledově jako Znojmo. Jeho historie sahá podle dostupných pramenů až někdy k prvnímu století, kdy byl postaven Dány místní hrad a jeho hradby. Velmi krátce z historie - město bylo pod nadvládou Němců, Švédů a Rusů - z posledního zmíněného si Estonci odnáší asi největší trauma a křivdu. (V Tallinnu žije cca 45% Rusů.)


Celé Staré Město (Vanalinn) bylo obehnáno hradbami, jejichž zbytky a většina věží a vstupních bran zůstala dochována. Říká se, že dokonce až dvě třetiny budov v historickém centru jsou původní. A téměř polovina obranných městských hradeb se dochovala v neporušeném stavu. V nejsevernější části Starého Města se nachází nejznámější věž - Tlustá Margareta, která získala svůj název díky 4 m silným zdem, za nimiž kdysi bývalo městské vězení. V roce 1997 bylo Staré Město zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. 


Na obrázku za branami vidíme mimo jiné i slavný první estonský mrakodrap hotel Viru z roku 1972, který sloužil jako jediný ve své době k ubytování cizinců v Tallinnu a tudíž i jako základna pro KGB, které mělo pro své účely tajně vyhrazeno celé 23. patro.

Město má dokonce i sve náměstí Svobody, na kterém se tyčí památný kříž vyroben z českého skla. Ale tím bych se moc nikde nechlubila, jelikož Estonci nebyli s naší prací spokojeni - sklo praskalo, byly v něm naházené a zatavené nedopalky cigaret....

Freedom square
Hlavním orientačním bodem při procházkách městem je Radniční náměstí. Dominantou je radnice z 15. století s vysokou věží s korouhvičkou ve tvaru vojáka stojícího na stráži. Na tomto náměstí najdeme také jednu z nejstarších lékáren v Evropě z roku 1422.

radniční věž
Další zajímavostí je, že skoro celý Tallinn je jedna velká placka. Ve staré zástavbě je však kopec, na kterém se nachází všechny důležité budouvy jako parlament, velvyslanetví, hrad... Na tento kopec vedla dříve pouze jedna přístupová cesta - Livonská brána.

Livonská brána
A jak už jsem zmínila, na tomto kopci se nachází většina důležitých budov a proto zde prý Rusové za jejich nadvlády postavili svůj kostel.

Alexander Nevsky Cathedral
Asi dva kilometry východně se táhne dlouhý park Kardiorg s barokním palácem ve svém středu. Tento park i palác byl postaven na rozkaz cara Petra Velikého a byl určen pro jeho litevskou milenku, která se později stala jeho manželkou a carevnou Kateřinou. Palác slouží v současné době jako muzeum umění.


V parku se také nachází prezidentská vila, ve které žijí a úřadují současní prezidenti. Aktuální prezidentka je však vyjímkou. Zůstala bydlet ve svém původním apartmánu a do vily dojíždí každý den za doprovodu ochranky. Nechtěla totiž působit komplikace pro svou rodinu a především její děti, které chodí v místě bydliště do školy a mají tam i své kamarády.

prezidentská vila

Více fotek zde a zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat