úterý 1. května 2018

Norsko - celní předpisy a mýto

Úspěšně za sebou máme návštěvu Estonska a bylo načase se přemístit do naší další destinace, kde strávíme léto. Norsko. Zakoupili jsme si tedy lístek na trajekt z estonského Paldiski (asi 50 km od Tallinnu) do švédského Kapellskar. Cesta trvá asi 9,5 hodiny a stojí 95 EUR (2 osoby a osobák). Hned při nástupu nám "recepční" oznámila, ať se nelekáme, ale během naší plavby dojde k požárnímu cvičení, kterého se můžeme zúčastnit. Tato linka pluje 6 dní v týdnu  to vždy v noci, akorát v pátky přes den, takže posádka pravděpodobně chtěla využít světla a trošku si potrénovat. K našemu překvapení bylo na lodi asi jen 10 pasažérů. Takže jsme se nakonec evakuace zúčastnit museli. Pro nás to v praxi znamenalo pouze jít na shromažďovací místo a čekat na další instrukce. Asi 15 minut jsme jen seděli a čekali, až nám někdo z personálu oznámil, že se nemusíme v rámci cvičení naloďovat do záchraných člunů a od teď se cvičení týká pouze posádky.


Už když jsme se začali přibližovat ke Švédsku, bylo poznat, že se blížíme do jiného světa. Všude šíleně moc ostrůvků a krásných majáků. Na pevnině samé jehličnany a nádherné červené budovy obložené dřevem. Navíc se schylovalo k bouřce, takže obloha zářila všema barvama. Pastva pro oči.


Noc jsme strávili v autě vedle silnice a ráno pokračovali v cestě. Od Kapellskar je to do norského Lofthusu asi 950 km, nám se naštěstí povedlo první večer ujet skoro polovinu. Ne dlouho po probuzení jsme se dostali na území Norska. Jelikož není Norsko v EU, čekala jsem nějaké hranice či kontrolu, ale nic se nekonalo. Zatím. Norsko je známé pro přísné pokuty za rychlost a jiné přestupky, proto jsme skoro nespustili oči z rafiček tachometru (povolená rychlost ve městě je 50km/h, mimo město 80 km/h a na rychlostních silnicích 90 km/h). Proto nás překvapilo, že nás po pár minutách naší ukázkové jízdy zastavila policie. Už nějakou dobu za námi jela v "utajení" a pak zničeho nic rozblikala svá světla. A to i přesto že nás asi minutu předtím předjelo norské auto, které rozhodně rychlost nedodržovalo.

Z policejního auta vystoupila sympatická policistka, nasadila si výstražnou vestu a štrádovala si to k nám. Nejprve začala norsky, ale plynule přešla na angličtinu. Zajímala se odkud a kam máme namířeno a na jak dlouho. Poté poprosila Hendrika, aby vystoupil a otevřel jí všechny dveře. Začala nám prohlížet a otvírat naše zavazadla. Ze zkušeností vím, že vám policie nemůže sahat do věcí. Větsinou si otevřete zavazadlo sami, oni mají nasazené gumové rukavice a v ruce hůlku/tyčku, kterou zavazadlo prohledávají. Alespoň takhle to znám z letišť a hraničních přechodů. Takže až se nám prohrabala paní policistka v několika kabelích a našla si naše pasy, zeptala se nás, zda převážíme nějaký alkohol nebo cigarety, popřála nám šťastnou cestu a nechala nás jet.

Podle celních předpisů pro vstup do Norska můžete vzít: 1 l trvdého, 4 lahve vína po 0,75l, 6 plechovek piva 0,33l nebo 6 lahví vína a 6 plechovek piva nebo 6,5l piva. Pokud převážíte i cigarety, můžete jich mít maximálně 200 ks a sníží se vám limit na alkohol. Více zdeMinimální věk osoby převážející alkohol a tabákové výrobky je 18 let, 20 let u osoby převážející nápoj s obsahem alkoholu vyšším než 22%.

Maximálně můžete dovézt do Norska mince a bankovky v celkové hodnotě 25.000,- NOK. Suma přesahující tento limit musí být přiznána k proclení. Limit se netýká cestovních šeků.

Povoleno je celkově 10 kg masa, masných produktů, sýra a dalších potravin , a to pouze ze zemí EU. Platí úplný zákaz dovozu brambor. Limity platí na osobu starší 12 let. Mladší děti mohou mít s sebou jen nezbytné pití, čokoládu a cukrovinky. 

Naprosto absolutní zákaz platí pro dovoz drog, většího množství léků, alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 60%, aj.

Ještě než nás policistka pustila ze svých spárů, zeptali jsme se jí, jak funguje místní mýtný systém. V Norsku je mýtné za průjezd zpoplatněných silničních úseků vybíráno prostřednictvím systému AutoPass a jednotky On-Board unit (něco jak u nás krabička pro náklaďáky). Pro řidiče vozů ze zahraničí kteří se na norských silnicích budou pohybovat kratší dobu, méně než 3 měsíce, je připraven Visitors Payment contract který funguje na principu přednabitého účtu prostřednictvím kreditní karty. Motocykly mají průjezd všech silničních úseků zdarma.

Druhá možnost je využití dodatečné platby (EPC). Na základě které vám bude na vaši adresu zaslána faktura za projeté úseky. Mýtné za projeté úseky lze do několika dní zaplatit také online a to na stránkách autopass.no. Někde jsem také četla, že můžete zaplatit za konkrétní úsek do tří dnů na nejbližší benzínce, ale to mi přijde velmi matoucí, protože jak můžu vědět, která je ta nejbližší... Ceny za mýto jsou různé, za některý úsek zaplatíte 8 NOKů, někde 49 NOK a už jsme i projížděli tunelem za 150 NOK. Platí se také za průjezdy některých měst, ale o tom zase příště.

Obrázky z naší cesty přes Švédsko do Norska zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat