středa 2. května 2018

Norsko - Hardangervidda National Park a Hardangerfjord

Kousek od Lofthusu, který je naší cílovou destinací, se nachází národní park Hardanger (Hardangervidda - Hardangerská náhorní plošina), který leží 1100 – 1400 metrů nad mořem a je největší náhorní plošinou severní Evropy. Národní park byl založen v roce 1981, se svými 3422 km² je největším a současně nejjižněji položeným národním parkem Norska.

Hardanger je posetý četnými jezery, jezírky a mokřinami. Nechybějí ani hluboce zaříznutá ledovcová údolí s divokými řekami a vodopády (nejznámějším je 182 m vysoký Vøringsfossen). Pouze v západní části nabývá území vysloveně horský charakter. Nejvyšší horou Hardangerviddy je Sandfloeggi (1721 m n. m.) a dalšími horami jsou např. skalnatý Hårteigen (1690 m n. m.) nebo horolezci vyhledávaná Nupsegga (1674 m n. m.) a Solfonn (1674 m n. m.). Na severu ohraničuje náhorní plošinu protáhlý masiv Hardangerjøkulen (1862 m), který sice leží už mimo území parku v navazující chráněné oblasti, ale viditelný vrcholový ledovec způsobuje, že ho nelze přehlédnout. Svoji rozlohou 73 km² se řadí na šesté místo mezi norskými ledovci bez ohledu na to, že jeho velikost se v průběhu času mění.


Národní park je známý také pro zdejší stáda divokých sobů, která patří k největším v Evropě (a podle některých odhadů dokonce na světě). Stáda čítají více než 12 000 jedinců. Za zmínku stojí také výskyt např. polární lišky. Nelze samozřejmě zapomenout ani na záplavy komárůmuchniček a podobného obtížného hmyzu, který dokáže letní návštěvu hodně znepříjemnit.


Hardangervidda toho má spoustu co nabídnout pro turisty. Za hlavní vstupní brány se považuje Ullensvang, Odda a Kinsarvik. Mezi nejznámější turistické atrakce patří Trolltunga (Trolí jazyk), vodopády v Husedalen Valley, Vøringsfossen a HM Queen Sonja´s panoramic higing trail. Ale všem těm se budu věnovat v dalších příspěvcích. Opomenout nemůžeme ani Hardangerský fjord (dlouhý a úzký mořský záliv ledovcového původu) a Norwegian Scenic Routes.


Hardangerfjord je dlouhý 179 km a tím je považován za třetí největší fjord na světě. V nejhlubším místě má až 900 m. A kolem něj jsou vybudované silnice, která nabízejí výhled na ty nejkrásnější scenerie, jaké si umíte představit. Myslím si, že se mi ten pohled nikdy neomrzí. :-) Norwegian Scenic Routes mají 158 km a dělí se do čtyř sekcí (route 7, 13, 49 a 550), které určitě stojí za to projet.


Hardangerská oblast je také žijící kulturní památkou. Pochází odsud hardangerské housle, tradiční hardangerský kroj a hardangerské vyšívání, které jsou považovány za národní symboly Norska. Velkou roli v této oblasti také sehráli ve 13. století mniši z Anglie, kteří naučili místní pěstovat jablka. Dnes je 40% norské produkce ovoce (jablka, třešně, švestky a hrušky) právě z Hardangeru. Ale o tom všem zase někdy příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat