pondělí 14. května 2018

Norsko - výběr operátora

Člověk by čekal, že pro založení účtu potřebuje stejně jako všude jinde ve světě telefonní číslo. Avšak opak je pravdou. A jelikož má Norsko nejrůznější smlouvy s Unií, i zde platí regulace týkající se roamingu platné od června 2017. Takže můžeme v klidu používat naše simky a tarify z rodných zemí.:-) Za to jsem ráda, protože vybírat norského operátora není zábava. Nicméně pokud by si chtěl někdo pořídit norské číslo, tady má pár informací.

V Norsku jsou na výběr dva hlavní operátoři: Telenor a Telia. K pořízení simky potřebujete pas a norskou adresu. Telenor je nejrozšířenější, avšak pokud chcete předplacenou simku (norsky Kontaktkort), zaplatíte 200 NOKů (532 CZK), ale přednabitý kredit je pouhých 50 NOKů (133 CZK). K dispozici jsou také datové balíčky, ale ty se vyplatí pouze pokud plánujete zůstat v Norsku minimálně tři měsíce. Měsíčně dostanete 200 MB za 99 NOK (262 CZK). Jen tak pro srovnání, Hendrik má v Estonsku 15 GB internetu, 1200 volných minut a 300 sms za 5 EUR (127 CZK) s možností okamžitého vypovězení!!! - takže norská nabídka je výsměch - ale to i ta česká. :-D Telia (dříve NetCom, nyní spojená od 2015 s Tele2, kdybyste se náhodou někde setkali s těmahle názvama) nabízí 50 MB internetu, neomezené volání a sms na 14 dní za 99 NOK. Pokud se nespokojíte se základní nabídku, můžete si vybrat z datových balíčků na měsíc 250 MB za 99 NOK až do 6 GB za 399 NOK.

A pak je tu spousta dalších nabídek jako je u nás Tesco Mobile, Sazka Mobil, aj. - např. MyCall (dříve Lebara Norway), Chess, Chilimobil a Lycamobile.

Simku si můžete zakoupit skoro v jakémkoliv obchodě jako např. Narvesen, 7-Eleven, Deli de Luca, Mix, také u prodejců elektroniky a samozřejmě přímo u operátora. Všude se doporočuje využít posledních dvou možností, jelikož je potřeba vaši simku zaregistrovat a s tím vám v obyčejném obchodě většinou nepomohou.

Problém je pak také s obyčejným dobíjením kreditu. Pokud si budete chtít dobít online, budete se muset prokousat norštinou a pak vám systém pravděpodobně ani nevezme vaši platební kartu pokud není norská. Takže vám nezbyde než jak za starých časů zajít do trafiky pro dobíjecí kupón.

Avšak skoro všude je dostupná wifi, takže si klidně vystačíte tak jako my bez norského operátora.


Žádné komentáře:

Okomentovat