pátek 11. května 2018

Norsko - výběr banky

Tak práci už máme zařízenou, jsme zaškolení a makáme jak šrouby. Je načase se pobavit o výplatě a k tomu potřebujeme bankovní účet.

Mezi nejpopulárnější banky patří DNB Bank. Všeobecně se neplatí žádné poplatky za otevření či vedení účtu, platí se však každoročně za platební kartu. A to ne málo. DNB patří mezi banky s nejlevnějším poplatkem, a to je 275 NOK (700 CZK). Za výběr si pak účtují 10 NOK (26 CZK).

Druhá nejpopulárnější je Nordea Bank s poplatkem 300 NOK za kartu. Sparebanken Vest je další variantou s kartou za 300 NOK, výběrem z bankomatu 10 NOK a poplatkem za platbu kartou 2,5 NOK!!! Cožeee?! Tak alespoň je to jedna z nejstarších bank, založená v roce 1823, tak by se mohla na trhu chvíli ještě udržet.

No nicméně bydlíme v malé vesničce a v nejbližším okolí je právě jen Sparebanken Vest, takže jsme si účet založili tam. K založení je potřeba pas a identifikační D-number, které získáte na berňáku. A to zase získáte na základě pracovní smlouvy a pracovního povolení.

Takže jsme si museli nejdříve vyřídit tyto záležitosti a zajet si na nejbližší úřad v okolí - v 2,5 hod vzdáleném Bergenu. Ale o návštěvě druhého největšího města až zase příště.

Do týdne od založení účtu by mi měla přijít poštou platební karta a PIN. Úvodní stránka online bankingu Sparebanken Vest je sice v angličtině, ale mám obavy, že jakmile se dostanu dál, budu si muset poradit s norštinou. Tak jsem zvědavá, co na nás ještě s touhle kartou čeká.

Žádné komentáře:

Okomentovat