čtvrtek 3. května 2018

Norsko - Ullensvang, Lofthus

Jak už jsem zmínila v předchozích příspěvcích, Lofthus je teď na 5 měsíců naším novým působištěm, tak si ho pojďme trošku představit.

Lofthus je malinkatá vesnička v kraji Ullensvang s počtem cca 800 obyvatel. Samotná vesnice leží na východním břehu Sorfjorden a protíná ji scénická trasa Norwegian National Road 13. Sorfjorden je 38 km dlouhý fjord, nejdelší rameno Hardangerského fjordu, které se rozpíná mezi Kinsarvikem (10 km od Lofthusu) a Oddou (30 km od Lothusu). Jak Lofthus tak Kinsarvik jsou oblíbené turistické destinace, které umožňují přístup do národního parku Hardangervidda.


"Hardangerský ovocný sad" je další název, pod kterým můžete Lofthus najít. Je to dáno tím, že vesnice je jeden velký sad. V Hardangerské oblasti je cca 600 tis. ovocných stromů a z toho asi 512 tis. je podél pobřeží Sorfjorden. A všechny tyto stromy by měly rozkvést v průběhu května, takže je rozhodně se na co těšit. První ovocné stromy byly v Lofthusu zasazeny ve 13. století anglickýma mnichama. Ti stejní mniši také postavili slavné mnišské schody "Munketrappene", které najdeme hned v kopci nad Lofthusem. Aby si usnadnili přístup k náhorní plošině Hardanger, vytesali 616  kamenných schodů. Kolem roku 1537 byli mniši vyhnáni a schody jsou tak jedním z mála jejich pozůstatků.


Další významnou postavou je pastor Niels Hertzberg, který byl v 18. století jediný, kdo ovládal angličtinu a francouzštinu a když přijeli do oblasti turisté, obraceli se na něj ohledně dotazů, stravy a ubytování. A tak postupně vznikl první penzion. Hertzberg se však nespokojil pouze s pár turisty, kteří sem občas zavítaly a tak začal rozšiřovat povědomí dále po světě. Turismus mu nestačil a tak se pustil i do dalších oblastí jako např. vzdělávání farmářů, zdokonalování zemědělství (představil Hardangeru třešně a brambory) a vedl také záznamy o počasí.

Lofthus nabízí řadu turistických tras od těch jednodušších až po ty náročnější. Z těch kratších stojí za zmínku např. okružní vycházka (5,6 km) Hardanger Fruktsti, které vás provede kolem ovocných sadů nebo 3 km okruh Elvedalen, který vás zavede kolem řeky až k vodopádu, na který vidíme z okna. Z těch náročnějších třeba Nosi, trasa, která vás vezme přes zmiňované mnišské schody (11 km). Pokud se rozhodnete pokračovat dál, můžete se dostat na panoramatickou procházku po hřebenu zvanou HM Queen Sonja´s, která patří mezi ty nejvíce navštěvované. Musíte si však vyhradit alespoň 8 hodin.


Těch výletů se dá udělat daleko víc, možnosti jsou téměř neomezené a nejen proto je oblast velmi vyhledávána. O možnostech ubytování zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat