sobota 30. června 2018

Norsko - kam pro potraviny

Poprvé v Norsku? Přechází vás z té krásy zrak? A víte z čeho se vám taky protočí panenky? Samotný nákup. Tato běžná činnost se může stát jednoduše výzvou. Zkuste si dát nějaký limit, který nechcete překročit a smělě do toho. Jsem zvědavá, kdo by dokázal ten rozpočet nepřekročit, aniž by už měl nějakou zkušenost s nákupem v Norsku. Abych pro vás tento "kulturní šok" zmírnila, dám vám pár tipů.

Tip 1: Vyhledávejte konkrétní obchodní řetězce. Mezi ty nejlevnější obchody s potravinami patří Coop Extra, Rema 1000 a Kiwi. K těm trošku dražším patří Bunnpris a Spar, které mají porovnatelné ceny. Za zmíňku určitě stojí i smíšení zboží Europriss, kde najdete občas nějakou tu akci nebo slevu na potraviny taky.

Tip 2: Nebojte se značky First Price (něco jako třeba v Albertovi AH Basic) - základní potraviny za rozumnou a s Českem porovnatelnou cenou. Akorát údajně narozdíl od Česka by se cena neměla podepisovat na kvalitě. Jen tak pro příklad: banány normálně stojí okolo 24 NOK/kg, First Price ve Sparu je 9,90 NOK/kg a to už je celkem znatelný rozdíl. Originál Nutella 40 NOK, First Price Nutella 10 NOK.

Tip 3a: Pokud jste jen na dovolené, kupte si ovoce a zeleninu až doma. Tady jsou ty ceny nechutný!

Tip 3b: Pokud jste tu na delší dobu a bez ovoce a zeleniny si neumíte představit své žití, čekejte na akce a nakupujte tyto potraviny až ve slevě.

Tip 4: Přineste si vlastní láhev na vodu, jděte na výlet a napustě si vodu z vodopádu. A to myslím vážně! Voda v obchodech je šíleně drahá a ani není nějak dobrá. A třeba nejznámější norská značka vody Isklar je zrovna z ledovce Folgefonna.

Tip 5: Pokud chcete pivo, tak rozhodně nechoďte do hospody. Tam za láhev piva zaplatíte od 85 NOK, kdežto v obchodě je to od 20 NOK.

Tip 6: Stáhněte si do svého chytrého telefonu aplikaci Mattilbud, která vás bude upozorňovat na slevy v obchodech.

Tip 7: Pokud si nejste jistí cenou, vždycky si zkontrolujte čárový kód na výrobku a na cenovce. Pokud to totiž neuděláte, může se vám dost jednoduše stát, že koupíte něco předraženého jako já - třeba mrkev místo 19 jsem platila 35 NOK za kg (místo cca 50 jsem platila 90 CZK/kg).

Poznatek 1: V Norsku je běžné prodávat zboží po datu spotřeby. Před týdnem jsem koupila třeba čokoládu, která byla měsíc prošlá a byla zlevněná asi o polovinu. Stejně jako jogurty, které jsem koupila dneska s jedním dnem po datu spotřeby.

Poznatek 2: Nevím, jestli je to dobrý nebo špatný poznatek, ale neustále se mi tu kazí mlíko v ledničce po pár dnech po otevření. Je to tím, že je tam míň konzervantů a je kvalitnější?

Poznatek 3: Za plastové lahve a plechovky se platí záloha 1-2,5 NOK.

Tak teď už si troufnete vyrazit mezi regály?:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat