středa 15. února 2017

Z Victoria do New South Wales

Aniž bych si to uvědomovala, cestujeme už přes tři týdny a tak není divu, že jsme utahaní. Moc se nám nic nechce, jen se válet a číst si knížky, co jsme výhodně nakoupili v sekáči. A proč taky ne, jsme přeci na dovolené. :-) Vyrazili jsme na cca 100 km vzdálený ostrov Phillip Island. Malinkatý ostrůvek spojený s pevninou mostem ze San Remo do Newhaven. Ostrov má okolo 10 tis obyvatel, přes 16 tis chovných párů tučňáků, 346 druhů ptáků, 50 koal, 25 tis tuleňů a to vše na rozloze 10 tis Ha. Tak jsme doufali, že se tam najde někde místo i pro nás. A taky že jo. Strávili jsme přes dva dny zaparkovaní v městečku Rhyll u pěkného mola, které, jak jsme druhý den zjistili, bylo neuvěřitelně busy. Hlavně k večeru a překvapivě i v noci. Jedno auto přijelo v 1 ráno, další 2:20 a 4:30. Vím to, protože mě to vždycky vzbudilo a byla jsem pořád ve střehu, jestli nás jde někdo z nich zabít nebo co.

Rhyll
Po řádném odpočinku byl čas vyrazit na průzkum ostrova. Továrnu na čokoládu jsme po přečtení negativních reakcí vynechali (17 AUD vstup), Grand Prix okruh byl zavřený pro veřejnost a tak jsme zamířili na ty přírodní krásy jako je Summerland Peninsula, kde se nachází většina zmiňovaného zvířectva. Další zastávka byla na Forrest Cave, jeskyních, které jsou přístupné pouze za odlivu (a ten je značně viditelný). Poslední zastávkou byla oblast Cape Woolamai s vyhlášenou surfařskou pláží, kde jsme se okoupali. K odpoledni se zhoršilo počasí a my byli líní, takže jsme se na další průzkum a vycházky vykašlali (The Pinnacles, Pyramid Rock). Ale musím říct, že se mi ostrov moc líbil, hlavně městečko Cowes, které mělo překvapivě skoro všechno, na co si vzpomenete. 

Forrest Cave
Za dalších 160 km na nás už čekal další národní park, tentokrát Wilsons Promontory NP. Přijeli jsme až na večer a nikde se nám nepodařilo najít místo na spaní, tak jsme nakonec skončili v kempu (poprvé za celou dobu) v centru parku (v Západní Austrálii byly skoro všechny NP zpoplatněny 12 AUD, ale nikde jinde jsme se s tím zatím nesetkali), v Tidal River. Ráno jsme vstali brzo, nikdo ještě nebyl na recepci, tak přece nebudeme ztrácet den, abychom mohli zaplatit 63 dolarů, že?:-) Vyjeli jsme do nedalekého Telegraph Saddle a odtud vyrazili na výstup na nejvyšší horu Mt Oberon (558 mnm). Bylo celkem zamračeno, ale já poslední dobou zastávalm rčení "Naděje umírá poslední" a tak jsem doufala, že až se vyšplaháme úplně nahoru, najednou všechny mraky zmizí a my budeme mít neuvěřitelný výhled na celý poloostrov. Prdlačky. Mlha, že si nebylo vidět skoro na špičku nosu. Takže jsme se rozhodli, že na další výstup kašleme (Lilly Pilly Gully) a půjdeme se radši podívat na vyhlášenou pláž Squeaky Beach a Whisky Bay. Kdyby bylo lepší počasí, tak jsme asi v ráji. Prostě další nepopsatelná nádhera průzračné vody a jemného bílého písku obklopeného obřími balvany...

výstup na Mt Oberon
Nicméně byl čas vyrazit dál, směr Sydney. Po cestě jsme se stavili v městečku Sale, kde je jeden z nejstarších otvíracích mostů (Swing Bridge). Nyní se otvírá pouze o víkendech mezi 15. a 16. hodinou a to tak, že se celá prostřední část otočí ve směru řeky a tak zpřístupní lodím obě své strany.

Swing Bridge, Sale
Další zastávka byla kraťoučká, ale neméně krásná. Byl to výhled na Lakes Entrance v Kalimna, kdy se pevnina otevírala, aby do sebe vpustila vodu pro tři další jezera. A odtud už zbývalo pár km k hranicím s dalším státem, tentokrát New South Wales s hlavním městem Sydney. Australian Capital Teritory s hlavním městem celé Austrálie Canberra jsme vynechali účelně, protože nás od toho každý zrazoval, že jsou tam jen státní budovy, politici a nic víc.

Kalimna Lookout
Večer jsme si ustlali v Bermagui, abychom hned ráno mohli skočit do vod přírodního bazénu Blue Pool. A to jsem si myslela, že už jsem všechno viděla a nic mě nemůže překvapit. To byla nádhera!!! Ale pěkně ledová... Musím říct, že celé pobřeží New South Wales lemují krásné písečné pláže s průzračnou vodou (např. Pebbly Beach a celé Jervis Bay s pláží Hyams Beach).

Bergamui Blue Pool
V Kiama jsme se zastavili podívat na tzv. Blowholes - přírodou vytvořené díry ve skalách, kterýma čas od času vytryskne voda. A tady až do výšky 60 m, to si umíte asi představit tu řachu.

Kiama Blowholes
Překvapivě jsme v Austrálii narazili na budhistický chrám Nan Tien Temple u města Wollongon. Po cestě jsme to vzali přes Sea Cliff Bridge, který se vznáší 455 m nad oceánem a dorazili jsme tentokrát k hinduistickému chrámu Sri Venkateswara Temple. No, co si budem povídat, byla toho zase spousta k vidění a to jsme právě dorazili do Sydney, které toho má zajisté další hromadu v nabídce.

Sea Cliff Bridge

hinduistický chrám

budhistický chrám

Více fotek zde, zde a zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat