pátek 3. února 2017

Z Jižní Austrálie do Victoria

Jak už jsem kdysi zmiňovala, Austrálie se skládá z několika států/teritorií. A my jsme právě přejeli z jednoho do druhého, ze South Australia (hlavní město Adelaide) do Victoria (hlavní město Melbourne). Cesta je to dlouhá asi 750 km, když se vydáte vnitrozemím, ale my to vzali tak nějak všelijak, abychom toho opět viděli co nejvíc a bylo z toho 1 335 km. 

Prvně jsme se vydali směr Mt Gambier. Můžu nahlásit, že po cestě se nic zvláštního nedělo. A tak jsme mohli s chutí začít prozkoumávat další z krás Austrálie. V Mt Gabmbier jsme zavítali hned z rána do Umpherston Sinkhole, což je vlastně taková obří díra v zemi, v které je udělaná nádherná zahrada. Všechno to vzniklo tak, že byla jedna vápencová jeskyně, která se jednoho krásného dne propadla a tak vznikla veliká díra.

Sinkhole
Další ze zastávek byla neuvěřitelně modré jezero Blue Lake, které mění v průběhu roku svou barvu od kobaltově modré až po ocelově šedou. Pořád se neví jistě, co je příčinou, ale hlavní roli připisují vědci chemické reakci mezi vápníkem ve vodě a samotnou teplotou vody. Nicméně barva nebarva, Blue Lake je zásobárnou pitné vody pro Mt Gambier.

Blue Lake
Jakmile jsme překročili hranice mezi SA a VIC, ručička na hodinách se posunula o další půlhodinu vpřed. Sice jsme přišli o půl hodiny ze dne, ale to nám naštěstí nebránilo se vydat do Grampians NP, kde jsme si to namířili přímo k MacKenzie Falls, nádherným vodopádům, ke kterým vede od parkoviště asi 300 schodů.

MacKenzie Falls
Další zastávkou byla vyhlídka The Balconies a posléze další z vodopádů, tentokrát Silverband Falls, kde se před náma producírovali dva emu. Den jsme pak zakončili očistnou koupelí v Lake Bellfield.

The Balconies
Následující den nás už očekávala asi 350 km dlouhá cesta do Melbourne s asi 250 km úsekem po populární Great Ocean Road. Prvních 42 km se nic nedělo, až mě překvapilo, proč cesta začíná uprostřed ničeho. A pak to začalo. Jedna zastávka za druhou (např. The Grotto, The Arch, London Bridge, Loch Ard Gorge, Twelve Apostels, atd.), vyhlídka za vyhlídkou, serpentýna za serpentýnou a dlouhatánská a nádherná cesta kolem krásných pláží a městeček (např. Apollo Bay - kde jsme se zastavili na ochutnávku piv nejrůznějších barev a chutí, Lorne, Torquay, Geelong) přes Otway NP, kde jsme se šli projít alespǒn k vodopádům Sheoak a po cestě zahlídli na stromě koalu. Překvapilo mě, jak velká atrakce jsou Twelve Apostels, obří parkoviště, hlídači, hromada turistů...vyhlídkové lety helikoptérou. A přitom jsme po cestě viděli mnohem zajímavější útvary. Také mě pobavilo, že tím jak je to turistická oblast, u každého výjezdu na silnici byla cedule "Jezděte v Austrálii vlevo".

The Grotto

Twelve Apostels

A teď už hurá na Melbourne!

Více fotek zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat