středa 8. dubna 2015

Albany - Denmark - Walpole - Pemberton 22.-24.3.2015

Další část výletu byla mířena přes oblast Karri Forest Region - eukalyptové lesy, kde stromy dosahují výšky až 70 metrů. 

Cestu jsme započali v Albany - nejstarším Evropany osídleném městě Western Australia. Zajímavostí tohoto místa je, že evropští osidlovatelé 19. stol. vycházeli velmi dobře s místními Aboriginci a vzájemně si vypomáhali. Praxí většinou totiž bylo, že původní obyvatelé byli zahnáni, vykořisťování, převychovávání, atd. Albany je, stejně jako celý jih, místem velryb. Po druhé světové válce byl celosvětově velkým problémem nedostatek tuku. To vedlo k tomu, že se založil velrybí průmysl - vyvražďování velryb za účelem zužitkování jejich ostatků. V Albany v oblasti  národního parku Torndirrup se tak nachází Whale World - bývalá továrna na zpracování velryb. Po cestě je k vidění několik zajímavých přírodních úkazů a útvarů. Nejznámější je The Gap a The Bridge, které byly bohužel kvůli rekonstrukci uzavřeny. Za zmínku určitě stojí např. The Blowholes - minigejzíry vytryskující ze skal.

Torndirrp National Park
Od městečka Denmark se začíná táhnout pás eukalyptových lesů. K vidění jsou zde např. známé Elephant Rocks a Green Pools (minizátoka chráněná před vlnami kameny, takže je zde přírodně vytvořen klidný prostor pro plavání).

Elephant Rocks
Green Pools
Vyzkoušeli jsme také známý Tree Top Walk - chůze v korunách stromů (Walpole - Nornalup National Park). Vstupné 15 AUD/osoba je trochu přemrštěné na české poměry, ale zase pro Australana je to za pusu - buď si za tu cenu může koupit pivo nebo připlatit 4 dolary a jít na mostovou konstrukci do výšky až 40 m.

Tree Top Walk

Rozhodně zajímavější a cenově dostupnější (12 AUD/auto za vjezd do NP nebo zadarmo po 17 hod, kdy už tam nejsou rangeři:-)) je bývalá požární hlídka na stromě - Gloucester Tree (61 m) v Pembertonu. Zajímavostí je, že když hledali tenkrát vhodný strom pro postavení hlídky, musel na něj někdo nejprve vylézt - trvalo to 6 hodin nahoru a dolů. Výhled a pocit je to neuvěřitelný. Dokonce se nám povedlo vidět v dálce požár (což tady v Austrálii není nic výjimečného).
Gloucester Tree
pohled z požární hlídky na eukalyptové lesy

Jelikož jsme předchozí noc strávili spánkem vsedě v autě na odpočívadle (pod pokutou 100-200 AUD/osoba), rozhodli jsme se zase zakempit. Tentokrát v Pemberton Caravan Park. Noc vyjde v kempech většinou cca 10 AUD/osoba plus něco za auto (8-12 AUD). Ačkoliv to na fotkách nevypadá, hodně nám pršelo. V první polovině výletu skoro celou dobu, občas vysvitlo sluníčko. A noci byly neuvěřitelně chladné.

nálety papoušků v kempu



Žádné komentáře:

Okomentovat