úterý 7. dubna 2015

Wave Rock - Esperance - Lucky Bay 18.-21.3.2015


Tak konečně mi dorazili rodiče na návštěvu a mohli jsme se společně vrhnout vstříc novému dobrodružství na jihu Austrálie. Čekala nás okružní jízda Perth - Wave Rock - Esperance - Albany - Pemberton - Augusta - Margaret River - Perth. Celkem přes 2000 km.


Náš výlet začal pronájmem auta u firmy No Birds... Samotnému pronájmu předcházel velký průzkum trhu, kde No Birds... vyšlo pravděpodobně nejlíp (když zahrnu i připojištění a vše okolo). Samozřejmě si společnost nezapomněla naúčtovat 7 AUD/den, že máme evropský řidičák, 7 AUD/den snížení spoluúčasti ze 400 AUD na 0, poplatek za dalšího řidiče, poplatek za pronájem auta déle než na 7 dní, poplatek za cestu do Esperance (oblast vzdálená cca nad 500 km od Perthu je zpoplatněna jednorázovým poplatkem 100 AUD), atd. Celkově se vším všudy vyšel pronájem čtyřkolky na 10 dní na 770 AUD (což není zrovna málo).

pláž Lucky Bay
Vyráželi jsme v brzkých ranních hodinách, protože nás čekala dlouhá cesta. Naše první zastávka byla u  2700 milionů let starého skalního útvaru Wave Rock - 14 m vysoký a 110 m dlouhý. Každý říká, že je to velké zklamání (stejně jako Uluru - ten červený kopec uprostřed Austrálie), spousta očekávání a nic. Skála. Jelikož jsem od toho tedy vůbec nic neočekávala, byla jsem příjemně překvapená (především okolní krajinou), že to zas taková nuda není. Kolem Wave Rocku je několik okružních cest různých délek (všechny jsou neuvěřitelně krátké - všeobecně v Austrálii můžete skoro ke všemu dojet autem, žádná dlouhá vycházka, délka trasy je uváděna celkově i se zpáteční cestou - asi si kompenzují, že pokud člověk chce někam dojet, trvá to věčnost). Wave Rock leží v národním parku (každá zelená oblast se stromy se tu nazývá národní park) a tudíž je vjezd zpoplatněn 10 AUD/auto.

Wave Rock

Naše cesta se dále ubírala směrem Esperance - nádherné městečko na jihu Austrálie. Čeho se taťka nejvíc bál bylo, že nám dojde benzín. Benzínky jsou tu vskutku jen zřídka. Silnice jsou dlouhé, všude stromy nebo polopouště, občas nějaký statek. Povedlo se nám najít benzínku, která byla uprostřed ničeho. Způsob placení byl také zajímavý. Vlezla jsem do staré telefonní budky, strčila do ní svou platební kartu a čekala, co se bude dít. Přístroj si načetl moje údaje z karty a odblokoval tankovací stojan. Natankovali jsme kolik jsme potřebovali a mohli jsme jet. Budka si sama odečetla po natankování nějaké peníze (bez mého odsouhlasení sumy). Ať žije bezpečnost a ochrana údajů.

tankovací pumpa uprostřed ničeho

Esperance bylo objeveno v 1792 francouzskými mořeplavci, kteří se potřebovali někde skrýt před bouří. Město bylo pojmenováno podle jejich lodi Espérance, což francouzsky znamená naděje. Kolem městečka je cca 40 km dlouhá Great Ocean Drive, která nás provedla po místních krásách a plážích. Trasa začíná u Tanker Jetty, což je dlouhé nefunkční molo, které místní využívají především k rybolovu. Kolem se mají pohybovat lachtani, ale to štěstí jsme bohužel neměli. Další zastávkou je Rotary Lookout - mini rozhledna nabízející výhled na město a národní park Cape Le Grand. Následovalo několik zastávek u nádherných pláží a trasa byla zakončena jezerem Pink Lake. Slané jezero, které má být zbarveno do růžova (samozřejmě není) červenýma chaluhama, které produkují beta karoten.

Pink Lake v pozadí
Po přespání v kempu Pink Lake Tourist Park, jsme vyrazili do zmiňovaného národního parku Cape Le Grand (poplatek 12 AUD/auto). Příjemný národní park, který nás dovezl k nejkrásnější pláži jižní hemisféry - Lucky Bay. Písek je tam tak bílý a takového skupenství, že se to nedá ani popsat. To prostě hlava nebere. Klokani na pláži, koně na pláži, auta na pláži. :-) Kemp přímo u pláže. Bez elektriky. Chodili jsme spát se slepicema, jakmile zapadlo slunko. Celý park Le Grand se dá obejít po pobřeží. Je tu spousta nádherných výhledů a zátok. Jako v nějaké pohádce. Prostě neuvěřitelný. Za návštěvu rozhodně stojí i zátoka Thistle Cove a Hellfire Bay a vyšlápnout si na Frenchman Peak, který nabízí neuvěřitelný rozhled.

Thistle Cove

Frenchmen Peak

Lucky Bay

Le Grand Beach


1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat