neděle 26. dubna 2015

ANZAC day

25.dubna slaví Austrálie další státní svátek. Mám pocit, že se tu nedělá nic jiného než se něco slaví.:-) Skvělou věcí ohledně státních svátků je, že člověk dostane v práci zaplaceno dvojnásobek. Pokud vyjde svátek na víkend, Australani se nenechají ošidit o den volna a posunou ho na následující pondělí. Což je opět výhoda pro pracovníky v pohostinství (další double na výplatní pásce:-)). Není to ale zas tak výhodné pro strávníky, ty si musí v tyto dny připlatit cca o 15% víc.

ANZAC je zkratka pro Australian and New Zealand Army Corps (australské a novozelándské ozbrojené složky). 25. dubna je pak den, kdy se vzpomíná na všechny padlé během první světové války. Letos je to výročních 100 let, takže oslavy jsou bouřlivé. 25.4.2015 se jednotky ANZAC vylodily u pobřeží Gallipole (u Turecka). V bitvě o Gallipoli (1915–1916), vedené Velkou Británií a Francií proti Osmanské říši, šlo o kontrolu strategicky důležitého Dardanelského průlivu, tedy o přístup k Marmarskému moři a tím i o možnost napadnout tehdejší hlavní město Istanbul. Bitva však byla neúspěšná (přes 8000 padlých australských vojáků) a v lednu 1916 se všechny jednotky musely stáhnout.

dawn service v Kings Parku

Podle všeho probíhají oslavy v celé Austrálii podle stejného scénáře. Den začíná tzv. dawn service - mší za úsvitu. Nevím jak tady v Perthu, ale v Sydney údajně začínala bohoslužba ve 4,30 ráno. Důvodem je, že i vylodění v Gallipoli začalo před úsvitem. Mše má pevně stanovený průběh (kopíruje se průběh bohoslužby z roku 1927). Během bohoslužby zazní melodie Last Post, následuje minuta ticha a recitace úryvku z básně, která byla uveřejněna už v roce 1914. Dnes je známá jako Lest we forget – Nezapomeňme.

Nezestárnou, nenechali jsme je zestárnout,
Věk je neunaví, ani roky neodsoudí,
Při západu slunce i ráno,
Budeme jich vzpomínat.
Nezapomeňme.

Po ranní mši následuje slavnostní průvod městem. Dopravní prostředky jezdí zadarmo, aby se město vyhnulo dopravním kolapsům.


Žádné komentáře:

Okomentovat