čtvrtek 9. dubna 2015

Augusta - Margaret River - Dunsborough - Busselton 24.-26.3.2015

V poslední části výletu jsme prozkoumávali jihozápad Austrálie. Oblast od Augusty (jižní cíp Austrálie, kde se stýká Jižní a Indický oceán) až po Perth. Celý tento region je protkán sítí podzemních jeskyní (např. Jewel Cave - největší jeskyně v Západní Austrálii s nejdelším stalaktitem na světě), ale my co máme doma Moravský kras, jsme vyhledávali jiná dobrodružství.

soutok Jižního a Indického oceánu
Celým jihozápadním pobřežím se táhne 111 km dlouhá Cave Road, která začíná i končí majákem. Na jihu je to Cape Leeuwin a na severu Cape Naturaliste. Vstupy k oběma majákům jsou samozřejmě zpoplatněny. Od Augusty, třetího nejstaršího Evropany osídleného městečka pojmenovaného po dceři anglického krále George III, jsme pokračovali do Hamelin Bay. V blízkosti této pláže se v ranních a podvečerních hodinách vyskytují hejna rejnoků. Samozřejmě by se rejnoci neměli krmit a ani by se jich nemělo dotýkat, ale každý to dělá. Já se bála, tak jsem se jen zpovzdálí kochala.

rejnok v Hamelin Bay
Další město na naší trase bylo centrum známé vinařské oblasti Margaret River. Kromě množství  vinic a vinných sklípků se zde konají každoročně surfařské závody. Tato oblast je vyhledávána především v období letních prázdnin (čti prosinec a leden) a na Velikonoce. Protože se konečně oteplilo a vysvitlo pořádně sluníčko, vinice jsme vynechali a uháněli na pláže. Po cestě jsme se ještě zastavili u Canal Rocks Yallingup a pak už hurá k Dunsborough na krásné pláže Eagle Bay a Meelup.

Canal Rocks Yallingup
Eagle Bay
Asi 220 km od Perthu se na mělkých březích Geographe Bay nachází městečko Busselton. Nejznámější je pro své 1,8 km dlouhé dřevěné molo, které je zakončeno podmořskou observatoří. K samotné observatoři se dá dojít pěšky nebo dojet vláčkem. My jsme bohužel přišli až po zavíracích hodinách.

Busselton Jetty
Poslední zastávka byla v Bunbury, třetího největšího města Západní Austrálie. V Bunbury se nachází Dolphin Discovery Centrum. Delfíni se v této oblasti volně pohybují. Samozřejmě jsme neviděli ani jednoho.

Žádné komentáře:

Okomentovat