pátek 10. dubna 2015

The Pinnacles

Pinnacles je název pro poušť se stovkami vápencových útvarů trčejících ze země asi 200 km od Perthu u městečka Cervantes. Některé z nich dosahují až 4 m. Pinnacles se nachází v národním parku Nambung, takže se opět platí vstupné za vjezd (12 AUD/auto). Překvapivě je zde asi 4km trasa, která umožňuje jet mezi vápenci autem.


Existuje několik teorií, jak Pinnacles vznikly. Nejpravděpodobnější z nich je, že před 25 - 30 000 lety, kdy ustoupilo moře, přírodní elementy zformovaly zbytky mušlí, které byly rozdrobeny na drobné částice. Tyto částice byly nafoukány do vnitrozemí až vznikly duny, které se postupně vlivem počasí (především deště) a větru přetvářely.

Pinnacles
Po cestě jsme se zastavili u Moore River, kde se vlévá řeka do oceánu. Při naší návštěvě zrovna nebyl dostatek vody, takže mezí řekou a oceánem byla písečná hráz. Když je však vody dostatek, je možné vidět zajímavé odstíny vody právě při splývání této řeky s oceánem.

Moore River
Na zpáteční cestě jsme navštívili Lake Thetis, kde se vyskytují další stromatolity, které patří mezi nejstarší zkameněliny usazenin starých přibližně 3,5 miliardy let. Mikroorganismy, které se podílely na jejich tvorbě měly pravděpodobně velkou zásluhu na obohacování atmosféry kyslíkem.

stromatolity v Lake Thetis

Žádné komentáře:

Okomentovat