úterý 27. října 2015

Thajsko - Phi Phi Island

Phi Phi Islands je souostroví šesti menších ostrůvků z nichž největší je Koh Phi Phi Don, na kterém jsme byly ubytované. Ostatní ostrůvky jsou neobydlené a většina z nich je opravdu malinkatá. Phi Phi Don byl osídlen ve 40. letech muslimským rybářem a později se stal kokosovou plantáží. V prosinci 2004 byla převážná většina ostrova zničena vlnou tsunami. Jak nám vyprávěl jeden Brit, kterého jsme potkaly na Krabi, zrovna si tu otevřel ubytování, když za tři týdny přišla tsunami a všechno mu vzala. Tak začal znovu, ale právě na Krabi.


Jak je z fotky vidět, obydlenou část tvoří právě úžinka mezi dvěma kopci, takže tsunami neměla zas tolik práce. 26.12.2004 se v 10:00 stáhla voda na obou stranách zálivů. 10:37 se přihnala vlna tsunami (z jedné strany 3m a z druhé 6,5m). 

70% původních budov bylo srovnáno se zemí a vystavěl se zde nový rezort. Hned po příjezdu lodi na mole vybírali ochránci přírody vstupní poplatek právě na ochranu přírodu v hodnotě 20 THB. Voda zde byla úplně průzračná. Celý ostrůvek je plný hotelů, restaurací, obchůdků - a to vše se nachází právě v úžině. Jakmile jsme se ubytovaly, vyrazily jsme na průzkum ostrůvku. Hned naproti našemu vchodu byly schody k vyhlídce. Po včerejším výstupu v Krabi, jsme s každým schodem zadržovaly slzy bolesti. Ale výhled stál opět za to. Jakmile jsme schody vyšláply, musely jsme platit další poplatek na ochranu přírodu - tentokrát 30 THB. Ale co bychom pro přírodu neudělaly. Na vrcholku byla roztomilá restaurace, kde majitel uměl pár slov česky, protože je tu celkem dost českých turistů - pravidelně sem jezdí větší skupinka Čechů z vedlejšího ostrůvku a ty si s majitelem vždy povídají a učí ho češtinu.


Jak jsme byly ale překvapené, když jsme došly na pláž. Taková špína. Naštěstí jsme zjistily, že nepořádek přišel s přílivem a do chvíle byl pryč. Idylku nám kazil jen náklaďák a traktor, které vyváželi sutiny z nově stavěného hotelu na pláž do velkého kontejneru. Takže i ten kontejner to tu dost hyzdil. Na co jsme nejvíc koukaly, že odliv se tu objeví třeba kolem čtvrté a sebere veškerou vodou ze zálivu. Už se ani nedivím, že si příchozí tsunami a s ním spojeného odlivu nikdo nějak nevšiml.

Další den jsme vyrazily na lodní výlet do zátoky Maya Bay, kde se natáčel film Pláž s Leonardem Dicapriem. Co jsme se dočetly, filmaři prý hodně upravili ráz krajiny. Vybuldozerovali pláž, zasadili palmy... ale zvýšili turismus. Každý chce fotky na pláži, kde stál božský Leo. Voda tu byla překvapivě čistá, ale těch turistů. A to jsme se na výlet vydaly na radu cestovní agentky až odpoledne, kdy mělo být turistů méně. Poplatek za vstup na pláž je 200 THB. Takže někteří, co se vydali na lodní výlet, zůstali hodinu sedět na lodi, protože se jim peníze nechtěly platit. 

Maya Bay
Po cestě jsme se také zastavili na tzv. Monkey Beach, kde byla k vidění slovy jedna opice. :-D Úžasná byla zastávka na šnorchlování v zátoce, kam připlula jachta, z které hrála úvodní písnička právě z filmu Pláž. To bylo něco pro mě. Rozplývala jsem se blahem! Výlet se zakončil se západem slunce, který jsme sledovali z lodě. Při cestě na pevninu jsme potkali jinou loďku, která kvůli odlivu uvízla na mělčině. Takže cestující se museli vydat na břeh po svých.:-)

uvízlá loďka
Jelikož na ostrůvku nejsou silnice, nejsou tu ani žádná auta. Využívá se tu vozíků (koleček) na přepravu všeho. Je tu i všechno dražší, protože je to opravdu turistická oblast a úplně všechno se sem musí dovážet z pevniny.

Více fotek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat